Kanonoki ház - Szentháromság tér 2-3.

Megyei értéktár eleme
Rövid leírás
Az épület jellemzői Egyemeletes copfstílusú épület, az utcai homlokzaton lévő 1+3+2+3+1 ablaktengelyek. Az Asztrik téri kanonoki házhoz hasonlóan, két, egymás mellé épített két házból áll, a két épület egységes benyomását keltik, de az épület mindkét végéhez csatlakozó egy-egy átívelt kőkapu kiemeli az épület ikerház jellegét. Épült az 1780-as években, építtetője Patachich Ádám érsek (1776-1784). Eredeti funkciója: lakóház. Jelenlegi funkciója: kollégium.
Képek
Részletes leírás

Az épület jellemzői

Egyemeletes copfstílusú épület, az utcai homlokzaton lévő 1+3+2+3+1 ablaktengelyek. Az Asztrik téri kanonoki házhoz hasonlóan, két, egymás mellé épített két házból áll, a két épület egységes benyomását keltik, de az épület mindkét végéhez csatlakozó egy-egy átívelt kőkapu kiemeli az épület ikerház jellegét. Épült az 1780-as években, építtetője Patachich Ádám érsek (1776-1784). Eredeti funkciója: lakóház. Jelenlegi funkciója: kollégium.

Az épület építéstörténete és hasznosítása

A főszékesegyházzal szemben lévő egyemeletes copfstílusú épület, az Asztrik téri kanonoki házhoz hasonlóan, két, egymás mellé épített két házból áll, melyek szintén Patachich Ádám érseksége (1776-1784) alatt épültek. Az utcai homlokzaton lévő 1+3+2+3+1 ablaktengelyek a két épület egységes benyomását keltik, de az épület mindkét végéhez csatlakozó egy-egy átívelt kőkapu kiemeli az épület ikerház jellegét. A déli kapubejárót néhány évvel ezelőtt egy üzlettel beépítették, de a kapubejáró boltívét meghagyták. Az 1950-es évek elején rövid ideig az épületben volt az érseki iroda. 1956 végén, amikor a szovjet csapatok megszállták Kalocsát, itt működött a szovjet városparancsnokság. Később a honvédség kommendáns hivatalát és a nőtlen tiszti szállót helyezték ide. A honvédség kiköltözése után az épület ismét egyházi kezelésbe került. Az épületben az egyházmegye nyugdíjas papi otthona 1976. febr. 1-től, a 2000/01-es tanévtől pedig a Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola és Gimnázium kollégiuma működik. A ház északi kapuja melletti falon lévő tábla utal az épület műemlék voltára.

Cím
Kalocsa, Szentháromság tér 2-3.
További elnevezések
Érseki iroda, Nagyasszonyunk Katolikus Általános Iskola és Gimnázium kollégiuma
Szakterület
épített környezet
Kategória
Szakrális központ épületei
Források listája

Kalocsa történeti kronológiája
Számítógépes adattár. Szerk. Asbóth Miklós.

KATONA István 1967
A kalocsai érseki egyházmegye története 1-4. köt. Latin eredetiből ford. Takács József. Kézirat. Kalocsa.

VÁTI 2004a
VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány. Műemléki topográfia. Felelős tervező Havas Mária. TSZ.: 2774/2003-3.2.2. VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány. Műemléki topográfia. Felelős tervező Havas Mária. TSZ.: 2774/2003-3.2.2.