Rövid leírás
-
Képek
Részletes leírás

Rokkanttelepi elemi iskola épülete. Hosszú Antal u. 23. Helyrajzi szám: 1895.

 

A Rokkanttelep 1916-ban készült eredeti tervében is szerepelt egy elemi iskola. A lakótelep főutcája (ma Hosszú Antal utca) közepe táján kialakított térre tervezte az iskolát a lakótelep tervezője Petrovácz Gyula (1877-1940) építész. A tervezett iskolaépület felépülése előtt is folyt elemi oktatás Rokkanttelepen. 1921 nyarán a Méhészeti Egyesület egy átalakított lakóházban rendezett be egy osztatlan elemi iskolát, ahol az új iskolaépület felépüléséig folyt a tanítás. Az iskola felépítése csak a Klebelsberg féle iskolaépítési program (1925-1930) keretében épült fel 1930-ban a tervezett helyen, a mai Hosszú Antal utca és a Kiss Ernő utca sarkán. A város 1929. febr. 26-án 10 ezer pengő hozzájárulást szavazott meg a 40 ezer pengős építési költséghez. Az állam vállalt 20 ezer pengőt, 10 ezer pengőt pedig az Országos Népiskolai Építési Alaptól felvett 10 éves lejáratú kölcsön biztosított. A három (2 tanterem + kápolna) tantermes és tanítólakásos iskolát 1930. dec. 7-én adták át. A Klebelsberg féle iskolaépítési akció egyetlen kalocsai iskolája. Az iskolák államosítása után az iskola a Körzeti (ma Eperföldi) Általános Iskola tagiskolája lett. Az iskolában csak alsó tagozatos oktatás folyt. Az 1998/99-es tanévtől a Speciális Általános és Szakiskola használja az épületet. A városi örökségvédelmi hatástanulmány helyi védettségre javasolja.

Cím
Kalocsa, Hosszú Antal utca 23.
További elnevezések
Rokkanttelepi elemi iskola, kultúrház
Szakterület
épített környezet
Kategória
Civil társadalom épületei
Források listája

VÁTI 2004b                                                                                           
 VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány.


ASBÓTH Miklós 1998                                                                              
 Kalocsa történeti kronológiája. In: Asbóth Miklós, Romsics Imre: Kalocsa múltja és jelene. Kalocsa. 42-210. p.


SZÉKELYNÉ KŐRÖSI Ilona 1994                                                                                             

Tanyai iskolaépítési akció a Duna-Tisza közén. (1926-1930) In: Oktatás, oktatáspolitika, iskolai élet a XX. század első felében. Kecskemét. (Levéltári füzetek. Bács-Kiskun megye. 11.) 5-66. p.

Kalocsa történeti kronológiája

 Számítógépes adattár. Szerk. Asbóth Miklós.