Kanonoki ház - Szent István király út 1-3. - Nagypréposti Palota

Megyei értéktár eleme
Rövid leírás
Egyemeletes saroképület barokk homlokzati kiképzéssel. A hosszanti homlokzaton 1+3+1+2+1+3+1 ablaktengellyel, ahol a 2 és 3 ablak terjedelmű homlokzatrészek rizalitokkal vannak kiemelve. A középrizalitban háromszögű oromzattal, benne címerrel, kőkonzolos erkéllyel, kovácsoltvas copfstílusú vasráccsal, abban T. M. monogram, jelenleg oda nem illő virágtartó kosarakkal felszerelve és újabb keletű tölgyfa kapuval ellátva. A kalocsai székesfőkáptalan élén álló nagyprépostok lakhelye volt. Épült az 1780-as évek elején, építtetője Patachich Ádám érsek (1776-1784). Eredeti funkciója: lakóház. Jelenlegi funkciója: irodaépület.
Képek
Részletes leírás

Az épület leírása

Egyemeletes saroképület barokk homlokzati kiképzéssel. A hosszanti homlokzaton 1+3+1+2+1+3+1 ablaktengellyel, ahol a 2 és 3 ablak terjedelmű homlokzatrészek rizalitokkal vannak kiemelve.
A középrizalitban háromszögű oromzattal, benne címerrel, kőkonzolos erkéllyel, kovácsoltvas copfstílusú vasráccsal, abban T. M. monogram, jelenleg oda nem illő virágtartó kosarakkal felszerelve és újabb keletű tölgyfa kapuval ellátva.
A kalocsai székesfőkáptalan élén álló nagyprépostok lakhelye volt.
Épült az 1780-as évek elején, építtetője Patachich Ádám érsek (1776-1784).
Eredeti funkciója: lakóház.
Jelenlegi funkciója: irodaépület

Az épület építéstörténete és hasznosítása

A kalocsai székesfőkáptalan élén álló nagyprépostok lakhelye volt. Itt működött a káptalan és az érsekség irodája is 1950-ig. Egyemeletes saroképület barokk homlokzati kiképzéssel. A hosszanti homlokzaton 1+3+1+2+1+3+1 ablaktengellyel, ahol a 2 és 3 ablak terjedelmű homlokzatrészek rizalitokkal vannak kiemelve.
A középrizalitban háromszögű oromzat található benne címerrel, amely Takács Márton nagypréposté (1799-1818), a főkáptalan negyedik nagyprépostjáé.
Az épület utcai homlokzatán, első emeleten, a kapu fölött kovácsoltvas korláttal övezett erkély korlátján TM monogram. Az épületet Patachich Ádám érsek (1776-1784) építtette. A homlokzat 1920 körül került restaurálásra, s újabb elemeket tartalmaz.
Az épületet az 1920-as évek második felétől „Vass miniszter háza” néven is emlegették, utalva Vass József (1877-1930) vallás- és közoktatásügyi, majd népjóléti és munkaügyi miniszterre, aki 1924-től haláláig kalocsai nagyprépost volt, nagypréposti rezidenciája ebben a házban működött. A házhoz két kapubejáró tartozik. Az egyik az épület közepén lévő fedett kapubejáró. A kapualjban, a kétszárnyú fakapu belső oldalán, a nem nyíló betétívre Vass József minisztert megörökítő feliratot vésték:

„Fecit Jos. Vass

Praep. M.

Minister Status

1928.”

A másik kapu az épület déli végén közvetlenül az udvarra vezet. Az egyházi ingatlanok államosítása után a Kalocsára helyezett honvédség lakásként használta az épületet. Később az emeleti részt a földhivatal kapta meg. 1990-től az épület földszinti részén lévő helyiségek egy részét néhány politikai párt Kalocsán működő szervezetei használják. Az épület műemlék voltát a kapu mellett elhelyezett tábla jelöli.

Cím
Kalocsa, Szent István király út 1-3.
További elnevezések
Nagypréposti Palota, Vass miniszter háza
Szakterület
épített környezet
Kategória
Szakrális központ épületei
Források listája

KATONA István 1967                                                              
A kalocsai érseki egyházmegye története 1-4. köt. Latin eredetiből ford. Takács József. Kézirat. Kalocsa.

     LAKATOS Andor 1998                                                              
A Kalocsai Főszékeskáptalan Levéltára. Kalocsa. (Kalocsai múzeumi értekezések 4.)

VÁTI 2004a                                                            
VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány. Műemléki topográfia. Felelős tervező Havas Mária. TSZ.: 2774/2003-3.2.2.