Kanonoki ház - Szent István király út 6. - Huber ház

Rövid leírás
Klasszicista stílusú földszintes épület. Az utcai homlokzat tagolása: Melléképület+4 ablak+bejárat. A telek két utcára néz. A Szent István király útról és a Hunyadi J. utcáról is van bejárat. Épült 1835-ben, építtetője ismeretlen Eredeti funkciója: lakóház Jelenlegi funkciója: vendéglő
Képek
Részletes leírás

Az épület jellemzői

Klasszicista stílusú földszintes épület. Az utcai homlokzat tagolása: Melléképület+4 ablak+bejárat. A telek két utcára néz. A Szent István király útról és a Hunyadi J. utcáról is van bejárat.
Épült 1835-ben, építtetője ismeretlen
Eredeti funkciója: lakóház
Jelenlegi funkciója: vendéglő

Az épület építéstörténete és hasznosítása

A Szent István király út 6. sz. alatti földszintes épület kanonoki lakóház volt. Az épület pincéje középkori eredetű, feltehetően az épület helyén állhatott a középkorban az a kápolna vagy templom, melynek altemploma a ház pincéje, ahol az épület átalakításakor, 1989-ben kelta település (i. sz. 3. század) maradványai kerültek elő. A kápolna (templom) és az altemplom valószínűleg a 16-17. században Kalocsán működő ferences szerzetesek kolostorához tartozott. A kolostor pusztulásának pontos ideje ismeretlen. Evlia Cselebi 1665-ben már nem írt róla, de a templomot és a főszékesegyház romos épületét említette: …„A [vár]kapu hídja előtt egy dsámi, három bolt s egy kis fogadó van. A városban egy elpusztult templom van, amelyben gyönyörű színes festmények vannak.”… A ma álló klasszicista épület 1835-ben épült. Nevét egyik lakójáról, Huber Lipót (1861-1946) kanonok, hittudományi főiskolai tanárról kapta, aki a kalocsai nagyszemináriumban a bibliai tárgyakat és a héber nyelvet tanította. Az egyházi ingatlanok államosítása után az épület sokáig lakóházként szolgált. Az 1989-es átalakítás után a ház udvari részében a Múzeum Söröző, majd a Korona Söröző (hosszabb ideig szünetelt) működik. A Korona Tours utazási iroda az épület utcai szárnyában, padlásán a Paprika Múzeum kapott helyet. A Korona Tours utazási iroda 2003 januárjában a szemben lévő (Szent István király út 5. sz.) házba költözött. 1992 decemberében Kalocsán első ingatlanként az épület visszakerült a katolikus egyház tulajdonába és a Szent István ház nevet kapta. Az épületen tábla jelzi az épület műemlék voltát.

Cím
Kalocsa, Szent István király út 6.
További elnevezések
Huber ház, Szent István ház, Korona Tours utazási iroda, Korona Étterem, Paprika Múzeum
Szakterület
épített környezet
Kategória
Szakrális központ épületei
Források listája

ASBÓTH Miklós 1998                                        
Kalocsa történeti kronológiája. In: Asbóth Miklós, Romsics Imre Kalocsa múltja és jelene. Kalocsa. 42-215. p.

Cselebi, Evlia 1904-1908                             
Evlia Cselebi török világutazó magyarországi utazásai 1660-1664, 1664-1666. Budapest. 2 db.
- Kalocsa leírása 2. köt. 214-215. p.

CITTA di Colocza 1687                                       
Kalocsa látképe 1686-ban Giacomo di Rossi (Róma) metszete 1687-ből (OSZK, Térképtár)

Kalocsa történeti kronológiája
Számítógépes adattár. Szerk. Asbóth Miklós.

VÁTI 2004a
VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. 
Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány. Műemléki topográfia. Felelős tervező Havas Mária. TSZ.: 2774/2003-3.2.2. VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány. Műemléki topográfia. Felelős tervező Havas Mária. TSZ.: 2774/2003-3.2.2.