Sárközi Takarékpénztár épülete

Rövid leírás
Egyemeletes eklektikus saroképület. Építtető: Sárközi Takarékpénztár. Építés éve: 1984. Eredeti és jelenlegi funkció: banképület.
Képek
Részletes leírás

Egyemeletes eklektikus stílusú U alakú, három utcára néző épület. Építés éve: 1890, építtető: Kalocsai Takarékpénztár Eredeti funkciója: bank, üzlet (földszint), lakás (emelet)

Az épület építéstörténete és hasznosítása

Kalocsa legrégibb pénzintézete, a Kalocsai Takarékpénztár 1865-ben alakult. Első székháza a mai Szent István király út 27. sz. alatti épületben volt. A takarékpénztár az 1880-as évek végén határozott új székház építéséről. Az egyemeletes U alakú épületet (a mai Piros Arany Szálloda) 1890. szept. 28-án adták át. A bank üzleti helyiségei az épület a mai Városház utcai szárnyának földszinti részén, az egykori Piros Arany étterem helyiségei helyén voltak. A többi földszinti helyiségben Salamon Jakab nemzetközi árucsarnoknak nevezett, több üzletet magába foglaló áruháza volt. Később ezeket a helyiségeket a legjelentősebb kalocsai kereskedők (Littmann Ármin, Jurcsó Antal stb.) bérelték. Itt működött a Ligeti gyógyszertár is. Az emeleti részen a takarékpénztár vezető tisztviselőinek lakásai voltak. Az első „zsidótörvény” hatására 1938. máj. 31-én a bank zsidó származású vezetői, dr. Vámos Gyula és dr. Szekeres Gyula lemondtak igazgatói tisztükről, részvénytöbbségüket eladták a Bajai Takarékpénztárnak, és így a Kalocsai Takarékpénztár a bajai takarék érdekeltségébe került. Az első évben még megtartotta nevét, de a következő évtől a Bajai Takarékpénztár kalocsai fiókjaként működött. A bankok államosítása után, 1948 nyarán a bajai székhelyű Bácskai Takarékpénztár kalocsai fiókja, majd 1949 tavaszán, az Országos Takarékpénztár megalakulása után az OTP kalocsai fiókja lett, de rövid másfél éves működés után az OTP bezárta a kalocsai fiókot. A bezárt bank helyiségeibe az államosított Szabó-féle vendéglő költözött a Tomori utcából, és a neve Fényes étterem lett. Az épület többi földszinti helyiségeiben továbbra is különböző profilú üzletek működtek. Az emeleten megmaradtak a lakások. 1965-ben az egész épületet a vendéglátás céljaira alakították át. Az emeleti részen hozták létre a Piros Arany Szállodát. A némileg kibővített étterem a Piros Arany étterem nevet vette fel. Az I. István király utcára néző szárny földszintjén, a mellette lévő ház földszinti helyisége hozzácsatolásával, alakították ki a Piros Arany presszót. A szállodát és a két szórakozóhelyet a Bács-Kiskun megyei Vendéglátó Vállalat működtette. A vállalat felbomlása után, kilencvenes évek elején az épületet eladták. Az emeleten továbbra is a szálloda működik. A szállás céljára kiadó szobák mellett, néhány szobáját különböző cégek, vállalkozók tartósan bérelték és bérlik iroda, rendelő, szerkesztőség, rádióstúdió stb. célokra. Az étterem megszűnt. Helyiségeiből kisebb alapterületű üzlethelyiségeket alakítottak ki, melyekben különböző profilú boltok működnek. A presszó lényegesen kisebb lett, és a kilencvenes évek végén felvette a Belvárosi Kávéház nevet. A Piros Arany presszó leválasztott területén szintén kisebb alapterületű boltok létesültek. A városi örökségvédelmi hatástanulmány helyi védettségre javasolja.

Cím
Kalocsa, Szent István király út 30.
További elnevezések
Piros Arany Szálloda, Fényes étterem, Belvárosi Kávéház, Kalocsai Takarékpénztár, Kalocsai Fiók, Bank
Szakterület
épített környezet
Kategória
Polgári központ épületei