Kolecsányi-villa - Kossuth Lajos u. 10. - Rendőrség

Rövid leírás
Eklektikus stílusú, átépített földszintes villaépület. Építtető: Kolecsányi Endre. Építész: Kolecsányi Endre. Építő: Kolecsányi Endre. Építés éve: 1905. Eredeti funkciója lakóépület. Jelenlegi funkciója: városi rendőrkapitányság.
Képek
Részletes leírás

Kolecsányi villa. Kossuth Lajos u. 10. Helyrajzi szám: 1167/2.

A villaszerű épületet, amelyben a városi rendőrkapitányság működik, Kolecsányi Endre (1855-1932), a Pestmegyei Sárközi Ármentesítő Társulat igazgató-főmérnöke építette 1905- ben saját részére lakóháznak. A felvidéki származású Kolecsányi Endrét Császka György érsek (1891-1904) hívta Kalocsára, akivel anyai ágon rokonságban állt. Kolecsányi Endre az 1890-es évek végén megvásárolta az érsekuradalomtól a mai Martinovics utca és a Mócsy János utca között lévő u. n. „Jézustársasági atyák erdeje” egy részét, ahol felépítette, a családi hagyomány szerint, a felvidéki családi kúriához hasonlító, földszintes, két saroktornyos, teljesen alápincézett villáját. Az épület utcai frontja nyugati sarkán négyszögletes, a keleti sarkán kör alaprajzú, sisakkal ellátott torony volt, amelyek lezárták az épület mozgalmas utcai homlokzatát. A főbejárat az épület nyugati frontján, a mai Martinovics utcai oldalon volt. A bejárathoz négy külső lépcsőfok vezetett fel, majd az előtérben további öt lépcsőfokon lehetett feljutni a lakószintre. Az agglegény Kolecsányi halála után, 1933-ban unokaöccse, Dulovits Árpád (1880-1949) (édesanyja, K. E. nővére vezette fivére háztartását) örökölte az épületet, melyet az idősebb kalocsaiak „Dulovits ház” néven ismernek. Dulovits Árpád halála után leánya, Erzsébet örökölte az épületet, amit 1952-ben államosították. A második világháború végén az épületet rövid ideig a szovjet hadsereg is igénybe vette. Dulovits Árpád halála után az épület rövid ideig lakóház volt, majd 1952-ben a Híd (ma Rákóczi Ferenc) utcából ide, az államosított épületbe költöztették a városi Szeretet Otthont, amely 1956-ig működött ezen a helyen. Az üresen maradt épületbe 1957 februárjában beköltözött a rendőrkapitányság, amely addig a mai Szent István király út 19. sz. alatt az egykori Magyar Király Szálloda és Vendéglő épületében (ma különböző kisebb városi intézmények és a napközis konyha található az épületben) működött. Az épületet az 1970-es évek második felében átalakították és bővítették. A két saroktornyot elbontották, a főbejárat átkerült az épület keleti végére. A nyugati végéhez északi irányból csatlakozva, a Martinovics utcára néző homlokzattal épült meg a bővítés nagyobbik része. Az udvaron garázsok és fogdaépület épült. Ma is ebben a formában található az épület. A városi örökségvédelmi hatástanulmány helyi védettségre javasolja.

Cím
Kalocsa, Kossuth Lajos utca 10.
További elnevezések
Rendőrség, Dulovits ház, Városi Rendőrkapitányság
Szakterület
épített környezet
Kategória
Polgári központ épületei
Források listája

ASBÓTH Miklós 1998
Kalocsa történeti kronológiája. In: Asbóth Miklós, Romsics Imre: Kalocsa múltja és jelene. Kalocsa. 42-210. p.

VÁTI 2004b
VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány.

JOÓ Gábor 1984
A felnőttvédelmi szociális gondoskodás fejlődésének története Kalocsán. 1-2. rész. Kézirat. Kalocsa.

Dulovits család iratai
Az épületre és Kolecsányi Endrére vonatkozó családi iratok egy részének másolatai Asbóth Miklós gyűjteményében találhatók.

PÉDERI Józsefné, dr. sz. Dulovits Erzsébet
szóbeli adatközlő