Tóth Mike-féle Ásványtár – Viski Károly Múzeum

Megyei értéktár eleme - Felterjesztés alatt
Rövid leírás
A kalocsai ásványgyűjtemény egy katolikus főgimnázium szemléltető anyagaként jött létre, de szakszerűsége és gazdagsága révén magyar nemzeti kinccsé, országos jelentőségű gyűjteménnyé fejlődött. Az Ásványtár olyan ásványritkaságokat őriz melyek egyediek. Az ásványtár anyagát a világ minden részébe eljutó jezsuiták küldték vissza kalocsai intézetükbe, ezért a világ minden országa, tájegysége reprezentálva van e gyűjteményben. A Tóth Mike Gyűjtemény 2022. március 19-én Magyar Örökség-díjat kapott.
Képek
Részletes leírás

Az 1765-ben alapított gimnáziumot 1860-ban a jezsuiták vették át, akik nagy hangsúlyt helyeztek a természettudományok oktatására. A kegyes rendtől átvett, 130 fajhoz tartozó 248 db ásványt a jezsuiták ajándékokkal és vásárlásokkal bővítették. Az 1885-1886-os tanévre már 1097 db rendezett ásvány, földolgozatlanul pedig 1807 db ásvány és 350 db kőzet volt a gyűjteményben, mely 1940-re 4512 db-ra bővült.
A gyűjtemény az államosítás során a Viski Károly Múzeum tulajdonába került, amit 1980-ban szállítottak át a múzeumba, amikor megnyílt Az ásványok és az élet című kiállítás
A kiállítás az egykori kalocsai jezsuita főgimnáziumban létrehozott ásványtárat mutatja be, eredeti bútorokban, eredeti feliratokkal, a századeleji kiállítási elvekhez híven. A kiállítási mód a Magyar Nemzeti Múzeum régen megsemmisült első ásványtani kiállítását idézi, amelyhez hasonlót a bécsi és a prágai Nemzeti Múzeumok máig is megőriztek.

Cím
Kalocsa, Szent István király u. 25.
További elnevezések
Az ásványok és az élet kiállítás, Természettudományi Gyűjtemény
Szakterület
kulturális örökség
Kategória
Egyéb
Források listája

https://viskikarolymuzeum.hu/az-asvanyok-es-az-elet/allando-kiallitasok/az-asvanyok-es-az-elet (2021. 07. 21.)
Grabarits István: A kalocsai ásványgyűjtemény, 2000, Kalocsa
Hála József – Romsics Imre (Szerk.): A kalocsai polihisztor Tóth Mike-emlékkönyv (Tanulmányok). Kalocsa, 2009.
Romsics Imre adatközlése