Rövid leírás
Eklektikus stílusú, földszintes villaszerű épület. Építtető: Kolecsányi Endre. Építész: Kolecsányi Endre, Hajós Alfréd (átépítés). Építés éve: 1899, 1920 (átépítés). Eredeti funkciója: csendőrőrs, átalakítás után: szanatórium. Jelenlegi funkciója: lakóház.
Képek
Részletes leírás

Murányi ház. Kossuth Lajos utca 12. Helyrajzi szám: 1168/1.

Az épület 1899 tavaszán készült el Kolecsányi Endre (1855-1932) társulati igazgató-főmérnök tervei alapján. Az épületbe a csendőrőrs költözött, és ott működött 1914. máj. 1-ig, amikor a mai Ecetgyár utcában épült új csendőrlaktanyába költözött. Az épületet 1920-ban megvásárolta dr. Murányi Károly (1885-1963) orvos és szanatóriummá alakíttatta. Az átalakítás Hajós Alfréd építész, az első magyar olimpiai bajnok tervei alapján készült. Murányi Károly szanatóriuma, az Erzsébet Szanatórium 1921 januárjában nyílt meg. Sebészeti, nőgyógyászati és urológiai kezelések folytak a szanatóriumban. A szanatóriumot 1946-ban államosították, a műszereket átszállították a kórházba. Az épület lakóház lett. Az idők folyamán az utcára néző főépületben és az udvari melléképületben 17 lakást alakítottak ki. Érdemes lenne az épületet az 1920 utáni alakjában helyreállítani. A városi örökségvédelmi hatástanulmány helyi védettségre javasolja.

Cím
Kalocsa, Kossuth Lajos utca 12.
További elnevezések
Erzsébet szanatórium épülete, Csendőrlaktanya, Li-di Apartman
Szakterület
épített környezet
Kategória
Polgári központ épületei
Források listája

VÁTI 2004b
VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság. Kalocsa város Településszerkezeti terve. Örökségvédelmi hatástanulmány.

ASBÓTH Miklós 1998
Kalocsa történeti kronológiája. In: Asbóth Miklós, Romsics Imre: Kalocsa múltja és jelene. Kalocsa. 42-210. p. BÁNRÉVI Ernőné sz. Murányi Erzsébet szóbeli adatközlő

Dokumentumok
MúzeumDigitár - kapcsolódó tárgyak