Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület

Rövid leírás
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület 1990-ben alakult Tóth Ferenc vezetésével. Öt csoportban dolgoznak, az óvodásoktól az ifjúsági korosztályig. Létszámuk 170-180 fő. Gyermekfesztiválokon is szerepelnek, első helyezéseket is kaptak. Külföldi utakat is vállalnak. (Románia, Finnország, Törökország, Lengyelország, Belgium) Tóth Ferenc 1998-ig, a haláláig vezette a csoportot. Ezután Farkas Éva vette át az óvodásokat és az alsó tagozatosokat. Illés Zoltán és felesége, Koszta Krisztina 1996 óta vezetik a „Gyerökök” és az „Ifjúsági” csoportot. Két év múlva a 2 csoport Kiváló eredményt ért el.
Képek
Részletes leírás

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület 1990-ben alakult Kalocsán, Tóth Ferenc kiváló táncpedagógus vezetésével. Az egyesület elsődleges célja a megalakulásától kezdve a gyermekek, az fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken.

Jelenleg az egyesületben közel 300 gyermek és felnőtt táncol, hat különböző korosztályú csoportban. Oktatóik: Illésné Koszta Krisztina, Illés Zoltán, Dudás Szilvia és Vácz Péterné.

Az oktatók az évek során számos elismerésben részesültek már a munkájukért: Fülöp Ferenc, Király Ilus, Örökség, Pécsiné, ill. különböző nívódíjakkal büszkélkedhetnek. Az egyesület jelenlegi kiemelt célja az, hogy a magyar néptánc és a népi kultúra iránti érdeklődést elmélyítse a gyermekben, fiatalokban. Ismerjék meg hagyományainkat, a magyar nép táncait, a táncok lépésanyagát, jellegzetességeit, stílusát, viseletét.

A kalocsaiak úgyszólván bele születnek az élő hagyományok terébe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy szinte minden családban van olyan gyerek, akinek kötelezően elkészül a kalocsai viselete, amelyet ünnepekkor, esküvőkön visel. A helyi népi kultúra, mely évtizedek óta méltán képviseli sok esetben Magyarországot is, talán itt a legélőbb az ország területén. Ezért is ismerték el hungarikumként.

A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület munkája során figyelembe veszi a gyermekek életkori sajátosságait, érdeklődését, tehetségét. A tánc szeretetével és a feledésbe merülő élő hagyományok továbbörökítésével gyarapítja ismereteiket. Az Egyesület oktató munkájában kiemelten kezeli a Kalocsa-vidék táncainak, szokásainak, népi játékainak, viseletének megőrzését, kutatását, tovább adását. Az Egyesület megalakulása óta gondozza a tehetséges gyermekeket, előtérbe helyezve az utánpótlás nevelést.

A csoportok rendszeresen és sikeresen szerepelnek magyarországi és külföldi fesztiválokon. Számos elismerésben részesültek a színvonalas munkáért és Európa több országába kaptak meghívást, hogy bemutassák és népszerűsítsék a méltán világhírű kalocsai néptáncot, népművészetet. Jártak már Franciaországban, Horvátországban, Montenegróban, Olaszországban, Törökországban stb.

Cím
6300, Kalocsa, Majoranna u.4.
További elnevezések
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület
Szakterület
kulturális örökség
Kategória
Civil szervezetek
Források listája

Bencze Károlyné: Szellemi örökségünk, Kalocsa, 2011

Videók